Anti-Freeze Kullanimi

antifirizAnti-freeze sıvısı aracınızda yaz kış bulundurmanız gereken bir üründür.

Anti-freeze sıvısı aracınızı kışın donmaya karşı korumakla beraber aynı zaman da radyatör ve blok içi su kanallarında pas oluşumunu engeller.

Ayrıca anti-freeze sıvısı hafif yağlayıcı özelliği sayesinde devirdaim pompasının da ömrünü uzatmaktadır.

Doğru Lastik Seçimi

dogru-lastik-secimi1. LASTİK EBADINI ÖĞREN

Aracına doğru lastik türü ve ebadını seçebilmek için ilk yapman gereken aracının üzerindeki lastiklerin markasını, tür ve ebat bilgilerini öğrenmek.

Doğru lastik seçmene az kaldı diğer maddeleri okumaya devam et.

2. YAŞADIĞIN İKLİME GÖRE LASTİĞİNİ SEÇ

Eğer hiç karlı koşullarda araç kullanmıyorsan ya da nadiren kullanıyorsan hava sıcaklığı genellikle +7 derecenin üzerinde ise, standart iklim koşulları için tasarlanmış yaz lastikleri aracın için daha uygun olacaktır. Aracıma yaz lastiği uygun diyorsan sitemizde lastik detaylarında Güneş sembolünü aramalısın 

Ancak, aracını kullandığın bölgede kış çetin geçiyorsa, ya da dağlara çıkıyorsan, uygun kaliteli bir kış lastiğiyle buz ve kara karşı hazırlıklı olman gerek. Kış lastikleri, karda ve çamurda kullanım için özellikle test edilmekte olup zorlu kış sürüşlerinizde güvenli sürüş sağlar. Ayrıca yağmurlu havalarda kış lastikleri +7 derecenin altında iken yaz lastiklerinden daha iyi performans sağlar.

3. KULLANIM ALANINA GÖRE LASTİK SEÇ

Eğer aracını özellikle ağır yükler taşımak için kullanıyorsan, lastik seçerken bu durumu hesaba katman gerekli. Doğru yük sınıfına ait lastiği seçtiğinden emin olmak için şuanda kullandığın lastiğin “Yük” değerine dikkat etmelisin. Ayrıca aracının fabrika çıkışında üzerinde takılı lastiğin hız indeksinin altında bir değer takmamaya dikkat etmelisin.

4. HER YÖNDEN İYİ OLAN BİR LASTİK ARAMALISIN

Doğru lastik seçimi, tek bir seferde aradığın her şeyi sağlayabilir: güvenlik, yakıt tasarrufu ve uzun ömür.

İyi bir lastik her yönden: ıslak yollarda aracın daha kısa mesafede durmasını sağlar. Hayat kurtaran mesafeler bazen 1-2 metre olabilir, doğru lastik seçimi bu nedenle çok önemlidir.

Lastiğini doğru seçerek daha uzun ömürlü kullanıma sahip olabilirsin ki bu da ortalama fazladan bir yıllık sürüş sağlayabilir. Ayrıca doğru lastik aracın daha az yakıt tüketmesine yardımcı olur.

Tüm Oto Lastikleri, güvenlik, uzun ömür ve yakıt tasarrufundan en az birini sunar, fakat üç faktörün hepsini birden barındırıp yüksek performans sunan lastikler nadirdir.

Bu tür performans lastikleri nasıl bulabilirim diyorsan hemen lastik uzmanınıza danışabilirsin.

5. HER ZAMAN UZUN VADEDE MALİYETİ DÜŞÜN

Fiyat olarak oldukça cazip görünen bir ürün satın almadan önce yukarıdaki maddeleri, kullanım koşullarını ve bütçeni tekrar gözden geçir. Uzun vadede güvenlik, lastik performansı, uzun ömür ve yakıt tasarrufu gibi kriterler alacağın lastiğin gerçek maliyetini ortaya çıkacaktır. Bazen alacağın indirimli veya kampanyalı oto lastik, bazen de yüksek performanslı pahalı bir oto lastik sana uzun vadede kazandıracaktır.

 

Ekonomik Sürüş Teknikleri

ekonomik-surus-egitimleriSürekli yükselen Akaryakıt, yedek parça ve bakım masraflarından hepimiz yakınıyoruzda, acaba aracımı daha ekonomik nasıl kullanırım diye düşünüyormuyuz? Eğer aşağıda yazılanları uygulayarak araç kullanabilirseniz, araca herhangi bir cihaz da takmadan % 40 oranında daha ekonomik kullanacağınızı biliyormusunuz?

Benzinli, dizel ve Lpg'li araçlarda aracı çalıştırırken gazı pompalamadan çalıştırın. Pompalama işlemi aracınızın boğulmasına sebep olacak ve araç çalıştığında yanmayan fazla yakıt çiğ olarak egzozdan atılacaktır.

Araç tipi ne olursa olsun çalıştırma sırasında ve sonrasında ayak debriyaja basılı olmamalıdır. Bu işlem uzun vadede debriyajın arıza vermesine neden olacaktır.

Turbo sistemli araçları çalıştırırken veya stop ederken rölantide yüksek gaz vermek veya sürekli gazı arttırıp azaltmak Turbo sisteminin arıza vermesine neden olur. 

Kalkışlarda gaz pedalına gereğinden fazla basmadan kalkışı debriyaj ve gaz pedalını senkronize bir şekilde kullanarak yapın. Kaygan zeminlerde kalkış yaparken gaza dengeli bir şekilde basarak aracı gereksiz yere patinaj yaptırmayın. Patinaj başladığı anda daha üst bir vitese geçerek gerekirse ayağınızı gazdan çekerek rölanti devri ile ilerlemeye çalışın.

Motoru ilk çalıştırmanız da ise motor soğuk olduğundan araca tam güç vererek haraket etmeyiniz. Bunun yerine yarım gazla ilerleyiniz.( hararet göstergesi en az 1/4 e gelene kadar) tam gaz verdiğinizde, performanslı bir yanma olmayacağından hem motorun çalışan aksamlarında aşınma veya arızalar meydana gelecek hemde aracınız fazla yakıt sarfedecektir.

Küçük vitesle yüksek devirde sürüş yapmayın veya tam tersi büyük viteste düşük hızla sürmeyin, hava yol ve aracınızın yüküne göre mümkün olan en yüksek vitesle ve sabit hızla gidin. Şehirlerarası yollarda sabit bir süratte gitmeniz durumunda daha az yakıt tüketirsiniz. Örneğin 70 km/h ile gidildiği takdirde 100 km/h’e göre yaklaşık %30 daha ekonomik araç kullanmış olursunuz. Hız sabitleyici sisteme sahip olan araçlarda uzun yolda diğer araçlara göre daha ekonomik yol almak mümkündür.

Yokuş aşağı inerken vitesi asla boşa almayınız. Ayrıca vites boşta yokuş aşağı inerken sürekli fren yaparak aracınızı yavaşlatmanız gerekeceğinden, fren diskleri ile balatalarınız aşırı derecede ısınacak ve frenleriniz eskisi gibi tutmayacaktır. Bunun yanı sıra balata ve disklerinizde zamanından önce aşınacak, ekstra tamir ve yedek parça masrafı çıkacaktır. Yokuş aşağı inişlerde aracınız viteste olmasına rağmen yinede hızlanıyorsa aracınızı bir alt vitese alıp, motor kompresyonundan faydalanmalısınız.

Trafik ışıklarına yaklaştığınızda ikaz yanıp sönüyorsa veya duracağınız noktaya gelmek üzere iseniz ayağınızı gazdan çekerek aracı kompresyon freni ile yavaşlatarak durdurmanız daha doğru olacaktır. Çünkü, ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde enjektörler motora yakıt sevkini yok denecek kadar azaltacaktır. Aynı işlemi şehir dışı yollarda yokuş aşağı inerken veya fazla hızlanmaya başladığınızda da yapabilirsiniz.

Yakıt ekonomisinde en önemli faktör mümkün olduğunca az fren yaparak araç kullanmaktır. Çünkü fren yapmak demek tekrar hızlanmak için gaza basmak demektir. Örneğin: Trafik ışıklarının sarıyı gösterdiğini ne kadar uzaktan fark eder ve ayağımızı gazdan çekerek ışıklara doğru akarsak belkide ışıklara geldiğimizde bize yeşil yanacak ve aracı durdurmadan tekrar hızlanıp yola devam edeceğiz.

Sıkışık trafikte motoru durdurup çalıştırmak yakıt sarfiyatını rölantide çalıştığından daha fazla artırır, böyle bir durumda duruş ve kalkışlar arasındaki bekleme süreleri 2 dakika ve üzerinde gerçekleşiyorsa motor stop edilebilirsiniz.

Araç kullanırken trafiğin yoğun olmadığı saatleri, trafiğin yoğun olmadığı alternatif yolları tercih etmeniz gerekir.

Araç kullanırken trafiği gözlemlemek ve önünüzdeki araç ile bırakılacak güvenli mesafeyi korumakta çok önemlidir. Önünüzdeki aracı yakın takip ettiğiniz durumlarda, onun her frenlemesinde sizinde fren yapmanız gerekecek, sonra tekrar hızlanmak için de yine gaza basmanız gerekecektir.

Ani gaz artırımı, aniden hızlanmak, gereksiz yere gaza ve frene fazla basmak, sürekli yüksek hızlarda gidilmesi %50'ye kadar varan fazla yakıt tüketimine neden olur.

Yokuş çıkarken aracınızı aşırı şekilde hızlandırmaya çalışmayınız. Özellikle aracınız yüklü ise gaza bastığınız kadar hızlanmayacak ve yakıt sarfiyatı iki katına çıkarken hızınız sadece 3 - 5 Km. artacaktır. Bunun yerine bir inişten sonra gelen yokuşlarda aşağı inerken hızınızı yasal limitlerde arttırıp, yokuş çıkarken inişte elde ettiğiniz ivmeyi kullanırsanız yokuşu daha ekonomik çıkabilirsiniz.

Yazın kış lastiği veya kışın yaz lastiği kullanmanız, aracın üreticisi tarafından belirlenmiş olan lastik ve jant ebatlarından farklı lastik ve jantları kullanıyor olmanız da yakıt tüketimini arttırmaktadır. Aracınızda lastik havalarının az olması durumunda sürtünme katsayısı artacağından araç aynı yolu daha fazla yakarak yapacaktır. Lastiğe fazla hava basılması durumunda ise sadece sırt bölümü vaktinden önce aşınacak ve lastiğin ömrü kısalacaktır. Yazın kış lastiği kullanmak sürtünmeyi arttıracağından yakıt sarfiyatı yükseldiği gibi lastikte erken aşınacaktır.

Aracın toplam ağırlığı arttıkça sarfettiğiniz yakıt da fazlalaşacaktır. Aracınızdaki ekstra her 100 kilogram yük 100 kilometrede fazladan 1 litre yakıt harcanmasına neden olacaktır. Bu sebeble aracınızın bagajındaki gereksiz eşyaları boşaltmanızda yarar var.

Aracınız aerodinamik özelliklere sahip olmalıdır. Aynaları gövde ile uyumlu ve aşırı büyük olmamalıdır.

Otomobillerde tavana konan port bagajlarda rüzgar tutması nedeniyle yakıt sarfiyatını arttırmaktadır.

Hareket halinde iken camlar açık yol almak içeri giren havanın basınç etkisi nedeniyle aracın ilerlemesini zorlaştıracak ve araç ilerlemek için daha fazla güce, dolayısı ile daha fazla yakıta ihtiyaç duyacaktır.

Karbüratörlü araçlar enjektörlü araçlara göre daha fazla yakıt sarf etmektedir. Enjektörlü araçlarda da tek noktadan değil çok noktadan enjektörlü araçları tercih etmeniz gerekir. Aracın enjektörlerinin ayarsız, bozuk ve eski oluşu her 10 litrede 1 litre fazla yakıt tüketimine sebep olacaktır. Benzin veya mazot filtrelerinin eski ve pis oluşu daha fazla yakıt sarf etmenize neden olacaktır. Filtreleri belirli sürelerde değiştirmeyi ihmal etmemelisiniz.

Debriyajın arızalı oluşu kalkışlarda ve aracın ivmelenmesi sırasında motor gücünün önemli bir kısmının kaybolmasına neden olarak yakıt tüketimini artırır.

Fren sistemindeki arızalar, balataların fazla sıkı olduğu fren ayarları da tüketimi arttırmaktadır.

Araç klimasının gereksiz yere ve sürekli çalıştırılması da % 25’e varan ek yakıt tüketimine neden olmaktadır. Bu hususlara dikkat ederek araç kullandığınız sürece hem yakıt tasarrufu yaparak ekonominize katkıda bulunacak, hem de aracınızın atmosfere salgıladığı zararlı egzoz emisyonunu önemli ölçüde azaltarak hava kirliliğinin azaltılmasına katkıda bulunacaksınız.

evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-kredi-karti
evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-toyota evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-ford evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-renault evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-bmw evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-mercedes evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-fiat evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-opel evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-wv evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-mazda evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-chevrolet
evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-hundai evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-audi evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-mitsubishi evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-seat evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-citroen evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-peugeot evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-alfaromeo evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-honda evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-kia evren-sanayi-sitesi-gezer-oto-servis-suzuki